Vandra i norra Dalarna

Vandringsturer och utflykter i Särna - Idre - Grövelsjön i norra Dalarna!

Fjällutsikt och vandrare Grövelsjön norra Dalarna


För dig som vill vandra finns det mycket stora områden att välja på här i Särna - Idre - Grövelsjön och Älvdalens kommun.

19 kvadratmil naturreservat och nationalparker i området, det motsvarar 27% av kommunens yta. Längst i norr gränsar Långfjällets naturreservat mot Rogens naturreservat i Härjedalen och norska nationalparker. På sidan Gränslandet finns mycket intressant att läsa om fjällen och skogarna i det här området.

​Mer information om respektive reservat inom Dalagränsen får du om du tar en titt på Länsstyrelsen sida om naturreservaten. Länk dit här >>

​Det första du bör göra innan du ger dig ut är att skaffa en aktuell karta över området. Då ser du vandringsleder, var finns det vatten, är det brant, är det blött/myrmark, finns det raststugor, hur långt är det... Det finns bra sidor och appar du kan använda på mobilen också, men utan mobiltäckning eller laddning är det karta på papper som gäller.

Vandringssäsongen i Idre, Särna, Grövelsjön kan man väl säga sträcker sig från någon gång i slutet av maj till en bit in i oktober, om vädret är bra och det inte ligger snö på fjället. Höstfärgerna är normalt som intensivast ungefär tredje veckan i september. ​3-4 km på en timme brukar vara den fart du kan räkna med att hålla i lättgången terräng. Om du bär tungt eller om det är mycket uppför går det långsammare.

​​För dig som hellre åker bil än vandrar finns det ett bra tips på rundtur om du klickar på följande länk: Fjällvägen.

Vandringsturer och utflykter i norra Dalarna

I boken "Norra Dalarna vandringsturer och utflykter" finns samlat ca 40 olika turförslag och utflyktstips. Fulufjället, Städjan-Nipfjället, Grövelsjön, Älvdalen och fler platser i området får du i text och bild ta del av. Många av turerna i boken går att kombinera med varandra och blir då lämpliga som övernattningsturer.​Mer information om boken och möjlighet att köpa den finns via länken: Köp boken direkt via Lapponicus webshop, 259:- inkl. frakt. 

​​Boken finns också till försäljning hos t.ex: Idre TuristbyråIdre Fjäll, FjällbuaIca Idre BuaHimmelfjällSjöstuganLomkällan.


Mer inspiration ...

Vår sida "Vandringstips"

Vår sida "Sevärdheter"

Webb-tidningen "Kringelfjords-Nytt" innehåller massor av intressant information om stort och smått i krokarna kring Idre, Särna, Grövelsjön.

Fjällsäkerhet: Norra Dalarnas Fjällsäkerhetskommitté


​Kartor att köpa

En karta förhöjer helt klart värdet på en vandringstur, förutom att den kan vara helt nödvändig för att hitta tillbaka till civilisationen vid t.ex. dåligt väder..

Lantmäteriet slutade att tillhandahålla den tryckta Fjällkartan den 1 juli 2018.

​Tryckta kartor

Calazo säljer tryckta kartor på ett material som heter tyvek. Tyvek är helt okänsligt för vatten, otroligt slitstarkt och motståndskraftigt mot alla typer av slitage. Det kan vara ett bra alternativ till att skriva ut själv. Calazos kartsida>>

För kartor på papper från Lantmäteriet hänvisar Lantmäteriet till tjänsten Kartutskrift där du själv kan spara eller skriva ut en karta/kartbok i förvald skala i 1:10 000 och 1:50 000. Tjänsten har samma kartinformation som tidigare fanns Fastighetskartan, Terrängkartan och Fjällkartan.

​Kartor på nätet

Det finns en hel del att hämta ute på nätet som man har användning av. Förutom flygfoton och annat via Eniro och Google maps så har Länsstyrelserna en bra tjänst, Sveriges länskartor. Du kan skriva ut kartor, mäta avstånd och ta ut koordinater m.m via den tjänsten.


Gamla kartor som inte längre ges ut av Lantmäteriet!

​Kartor skala 1:100 000

W1 Grövelsjön-Lofsdalen täcker området från strax söder om Idre och norr ut upp till Härjedalen.

W2 Fulufjället-Sälen täcker området söder om Idre: Särna, Fulufjället och söder ut.

​Kartor skala 1:50 000:

 W51 GRÖVELSJÖN Hävlingen, Grövelsjön, delar av Foskros. Norska fjäll rakt väster om Grövelsjön.

W52 IDRE Foskros, södra delen av Hällsjön, Idre och öster ut: Städjan, Nipfjället, Fjätervålen, del av Vedungfjällens naturreservat.

W53 FULUFJÄLLET FJÄLLKARTA Hela Fulufjället med närmaste omgivning.

Z59 ROGEN Våndsjön och norr ut, Rogen. Området SV om Tännäs.

Z60 LOFSDALEN Norra delen av Vedungfjällens naturreservat. Fonnfjället, Häggingfjället, Svanhågna, Lofsdalen, Storfjäten, Vedungfjället, Stor-Härjåvallen.

Boken norra Dalarna vandringsturer och utflykter