Den här hemsidan använder cookies för att garantera att du får den bästa tänkbara upplevelsen när du besöker webbplatsen. För att godkänna användningen av icke-essentiella cookies, vänligen klicka "Jag håller med"
Fiska med måtta, respektera lokala regler, sätt tillbaka fina exemplar! Bon appétit!
Gravad öring, Skedvi extragräddat knäcke, smör och egengjord hovmästarsås.
Det är inte svårt. Öring, röding, regnbåge blir perfekta om du tar 4 matskedar salt och 4 matskedar socker per kilo fiskfilé, (totalt 8 matskedar per kilo alltså). Fisken bör frysas ett par dygn innan gravning för att ta död på ev. parasiter.
Filéa. Strö salt/sockerblandnigen över fisken, krydda med grovmalen vitpeppar eller rosépeppar, mycket dill och lägg filéerna med köttsidorna mot varann. Omlott, det vill säga smal mot tjock ände. (Kryddningen kan du variera i det oändliga efter egen smak). Lägg i dubbla plastpåsar och låt ligga i kylen ett eller två dygn. Vänd på paketet en eller ett par gånger under den tiden.
När det är färdiggravat torkar du av filéerna med papper och avnjuter tunna skivor filé på hårt bröd med smör och med eller utan en hovmästarsås (som du med fördel gör själv, googla). En öl eller ett glas Riesling till är gott! Som förslag på snaps till gravad fisk kan nämnas Läckö Slottsaquavit.
Filéandet av fisken klarar du galant om googlar på filéa fisk. Då ser du hur du ska göra.
Ica har förslag på en alternativ metod som också fungerar snabbt. En del intressanta alternativ på kryddning i samband med snabbgravningen finns här också.
Snabbgrava fisk>>
Att laga till fisk i folie är gott. Rödingen ovan vägde ca 1 kilo. Den rensades och saltades. Vi pillade i en klick smör och lite peppar och lindade in i folie. Foliepaketet lade vi på glöden när vi kokat kaffe. Först 10 minuter på ena sidan och sedan 10 minuter med andra sidan ner blev bra.
Stekt abborrfilé ute i vid vattnet i storskogen slår det mesta. Abborrfilé, skakas i en påse med rågmjöl och salt. Steks med smör i stekpanna, äts med lämpliga tillbehör.
Panerad stekt abborrfilé hemma kan med fördel ätas tillsammans med kokt potatis och en en sås på gräddfil, majonäs, rödlök, stenbitsrom, salt och peppar. Eller varför inte anjovissmör?
Recept Anjovissmör
Smör
Timjan
Finhackad anjovis och ev. lite spad
Rivet citronskal
En gnutta muscovadosocker om du har hemma
Peppar
Ev. salt
Kokt röding
Koka upp så mycket vatten att det precis täcker fisken, (öring eller röding). Lägg i lök, morot, persiljestjälkar om du har och ett lagerblad. När det kokat upp saltar du med 1,5 msk per liter vatten. Låt sjuda några minuter. Lägg i fisken.
Sjud tills det går att lossa fiskköttet från benen. Ca 10 - 30 minuter beroende på fiskstorlek. Servera med valfria tillbehör. Kokt potatis, skirat smör och gräslök är enkelt och gott till. Knäckebröd, öl, nubbe ...
En riktig gammeldags paradrätt som äts när man har tillgång till fin fisk, vid midsommar, bröllop och andra fina tillställningar här i trakten är "Römgröt och fisk". Kallas också fisk och fløtgrøt då "gröten" här på den svenska sidan av gränsen ofta kokas på vispgrädde, (fløte på norska). Det här är f.ö. Härjedalens "nationalrätt.
Recept Römgröt/Fløtgrøt 1,5-2 dl vispgrädde (40%) per person
6 dl grädde
1 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Koka/sjud grädden på svag värme c:a 5 min. Sikta mjölet genom en kaffesil och vispa ned det försiktigt, litet i taget. Vispa gröten slät tills den blir så tjock att den går att hantera. Ungefär som havregrynsgröt. Nu är den klar enligt mig. Får den koka längre och bli för varm så släpper gröten från kanterna på kastrullen och fettet börjar rinna ur. Vissa vill ha sin gröt så.
Servera gröten och ev. någon kokt potatis till fisken du kokat. Lite strösocker och kanel på gröten och ev. lite extra salt på fisken är pricken över i. Knäckemacka är gott till.