banner_startsida.jpg
Startsidan Webshop Om oss Guidning Kontakt Testfiske och annat Manualer Vattenstånd Put and take Dekorvinyl
Sommarsida 2020

brons_2014_liten.jpg

facebook_logo.jpg

youtube_logo.jpg

Lapponicus på YouTube

Sommarfiske 2018

hangmatta.jpg

Det här är utan tvekan 2018 års allra bästa "grej". Vi fick för oss att testa hängmatta på första sommarturen i början av juni. Otroligt bekvämt enligt vår mening. Inget krångel med att krypa in och ut i trånga tält. Luftigt och fint och med viss utsikt på köpet. Inga stenar eller knölar som stör sömnen. Sova i hängmatta blev nästan mer anledning att komma ut i markerna resten  av sommaren än själva fisket! :-)

selfie.jpg

Det är 2:a juni och redan varmt som en värmebölja i juli på eftermiddagen. Fisket gav ingen utdelning.

frostallning-mosippa.jpg

Fröställning på en mosippa i samspråk med en Smokerulle från Quantum.

abborre-matfisk.jpg

Veckan före midsommar blev fisket bra. Det här är ett par matabborrar som vi stekte och åt på en tur till ett abborrvatten vi fått tips om. Knäckebröd och öl som tillbehör till abborrfilé är inte så dumt.

Vi stekte panerad abborrfilé vid ett senare tillfälle också hemma. Då kokade vi potatis till och serverade ansjovissmör till det, efter ett tips i en fisketidning. Knäckebröd, öl och ev. snaps passar bra till.

Ansjovissmör: Rumsvarmt smör, finhackad ansjovis, citronzest, muscovadosocker, timjan och peppar rörs ihop. Jättegott!

oring-1600-gr.jpg

Precis vid midsommartid nappade den här öringen på 1,6 kg i en tjärn där det sätts i öring ibland. Den tog på ett skeddrag, kastat i hård motvind, på kvällen när det plötsligt blåst upp till halv storm och vågorna gick vita.

jag-oring-1600-gr.jpg

Den här öringen väger också 1,6 kg. Den tog dagen efter i en annan tjärn på en silver/röd Spark Classic. En lättkastad spinnare som, i likhet med alla våra spinnare, spinner som en dröm. Det finns ingen anledning att använda några andra! ;-)

romgrot-o-fisk.jpg

Mera matlagning. Römgröt och fisk, eller flötgröt och fisk. Båda varianterna av namn på den här rätten används i Idre. Kokt röding eller öring äts tillsammans med en gröt kokad på vispgrädde. Många vill ha strösocker och kanel på gröten. Kokt potatis och lite mindre av gröten fungerar också.

hjortron-i-juni.jpg

Riktigt varm och torr sommar. Hjortronen mognade i slutet av juni, ca tre veckor tidigare än "normalt".

abborre-b-oste.jpg

Slutet av juni.

Det var egentligen harr på torrfluga vi var ute efter men den var inte alls nappvillig eller ens vakande. Förmodligen för varmt i vattnet så de hade flyttat sig från den här vanligtvis säkra fiskeplatsen.

Vi behöll några matabborrar som tog på jigg. Filéade och stekta smakade de som en dröm tillsammans med knäcke och en öl.

Vår egen fiskehyllning till Bengt Öste: Profilbild med pipa och fisk!

Extremt torrt väder och rejäl värme gjorde vattenståndet lågt och fisket trögt resten av sommaren.

abborre-8-hekto.jpg

Mitten av augusti. En abborre på åtta hekto blev resultatet av ett dygns fiske för två man och en båt. Abborren tyckte att en neongrön jigg såg läcker ut och blev med upp i båten en sväng.

tranbar.jpg

Matlagning igen: Andra halvan av oktober, efter en del rejäl frost men före snön blev det läge för att plocka tranbär. Jag såg vid ett av favoritvattnen redan i juni/juli att det verkade som om det skulle bli ett bra tranbärsår. Det blev det. Att plocka tranbär tar tid, en halvliter till en liter i timmen får man ihop om man är ihärdig ett bra år.

Nöj dig med t.ex. en halvliter första gången du plockar. Koka tranbärssylt och ät den till pannbiff med lök eller till köttbullar så plockar du mer nästa gång du har läge.

Tranbärssylt till pannbiff höjer rätten från vanlig husmanskost till något man skulle vara villig att betala för på finkrogen.

Tillbaka till toppen>>