banner_startsida.jpg
Startsidan Webshop Om oss Guidning Kontakt Testfiske och annat Manualer Vattenstånd Put and take Dekorvinyl

brons_2014_liten.jpg

facebook_logo.jpg

youtube_logo.jpg

Lapponicus på YouTube

Grava fisk

gravad-fisk.jpg

Grava din fångst!

Det är inte svårt. Öring, röding, regnbåge blir perfekta om du tar 4 matskedar salt och 4 matskedar socker per kilo fiskfilé, (totalt 8 matskedar per kilo alltså). Fisken bör frysas ett par dygn innan gravning för att ta död på ev. parasiter.

Filéa. Strö salt/sockerblandnigen över fisken, krydda med grovmalen vitpeppar eller rosépeppar, mycket dill och lägg filéerna med köttsidorna mot varann. Omlott, det vill säga smal mot tjock ände.

Lägg i dubbla plastpåsar och låt ligga i kylen ett eller två dygn. Vänd på paketet en eller ett par gånger under den tiden.

När det är färdiggravat torkar du av filéerna med papper och avnjuter tunna skivor filé på hårt bröd med smör och med eller utan en gravlaxsås (som du med fördel gör själv, googla).

En öl eller ett glas Riesling till är gott! Som förslag på snaps till gravad fisk kan nämnas Läckö Slottsaquavit.

Filéandet av fisken klarar du galant om googlar på filéa fisk. Då ser du hur du ska göra.

Fisk rätt tillagad är fantastiskt gott. Att ta upp en matfisk då och då är rimligt om inte rent utav nödvändigt. Ledaren i Svenskt fiske behandlade ämnet för något år sedan och jag tycker fortfarande att detär tänkvärt, du kan läsa om det här: Ät fisk, håll dig frisk!

Tillbaka till föregående